לימודי תואר שני בלימודי תרבות (M.A.)
התואר הוא עיוני במהותו אך מתמקד גם בקשר בין המחקר לעשייה התרבותית בישראל ובעולם. קשר זה בא לידי ביטוי גם בתכני הלימוד עצמם וגם בחוויית לימודים מרתקת, שמשלבת סיורים לימודיים ואירועים לאורך השנה.
אנחנו מציעים לך הזדמנות להתעמק בדקויות, לגלות את התרבות שלנו מעבר למה שנראה לעין ולהיחשף לתובנות הפורצות את גבולות כיתת הלימוד.
לקבלה למסלולים עם תזה וללא תזה (מסלולים א’ ו-ב’)
תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 80 ומעלה.
מסמכים נדרשים:
∙ גיליון ציונים רשמי
∙ אישור זכאות לתואר ראשון
דרישות נוספות:
∙ ראיון קבלה
מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א’ של השנה הראשונה.
לימודי השלמות:
מועמדים ומועמדות עם תואר ראשון בדיסציפלינות אחרות ממוסד מוכר להשכלה גבוהה או שממוצע הציונים שלהם נמוך מהנדרש (אך גבוה מ-76) עשויים להידרש, לפי שיקול דעת הוועדה, ללימודי השלמות לצורך קבלה לתואר. למידע נוסף יש לפנות למזכירות החוג.
מועמדים ומועמדות ממוסדות להשכלה גבוהה ששפה ההוראה בהם אינה עברית או מאוניברסיטאות מוכרות מחו”ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, מחויבים בתנאי קבלה נוספים >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים (עמ’ 13)
*מאחר ומספר המקומות מוגבל, גם אם התמלאו תנאי המינימום הנדרשים, הקבלה מותנית באישור סופי של הוועדה ללימודי תואר שני. עמידה בכל תנאי הקבלה אין משמעותה קבלה אוטומטית.
**אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, אם תתגלה טעות.
מסלול א’ עם עבודת גמר מחקרית (תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. משך הלימודים במסלול זה, הכולל הגשת עבודת גמר מחקרית, לא יארך יותר משלוש שנים. במהלך הלימודים ישנה חובת נוכחות של הסטודנטים בסמינר מחלקתי.
מסלול ב’ עם בחינת גמר בכתב ובע”פ (ללא תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. במהלך הלימודים ישנה חובת נוכחות של הסטודנטים בסמינר מחלקתי. בסיום הלימודים לאחר הגשת כל העבודות וקבלת כל הציונים, ישנה בחינת גמר מסכמת.
דוגמאות לקורסים

מבט על
הקורס מעניק היכרות עם חקר התרבות כדיסציפלינה אקדמית באמצעות בחינה מעמיקה של דמות מבקר.ת התרבות, ושל מספר סוגיות מפתח בחקר התרבות. הקורס מדגיש את חשיבות רשת ההקשרים הרחבה העומדת בבסיסה של כל תופעה תרבותית, ובוחן דרכים שונות למיזוג בין כלים ותובנות מתחומי מחקר שונים ומגוונים. סמסטר א' יוקדש להתוודעות לעבודת מבקרת התרבות, וישלב בחינה של עבודתם ויצירתם של מבקרות ומבקרי תרבות שונים, תוך מפגש עם מספר גישות מרכזיות לביקורת התרבות. סמסטר ב' יעסוק בארבע מושגי מפתח בלימודי תרבות: קנון, הגמוניה, פרשנות וזהות. במהלך השיעורים ידונו הכתבים העיוניים שברשימת הקריאה לאור דוגמאות והדגמות מחיי התרבות על שלל גווניהם.

ערים של מטה ערים של מעלה
קורס פנורמי זה נועד לפתוח צוהר לאחד מתחומי המחקר המסעירים והעדכניים כיום בתחום מדעי הרוח – המרחב העירוני, ייצוגיו וקיומו במרחבים מקבילים למרחב המציאותי הפיזי של הרחובות והבתים. בשיעורים נתוודע לתיאוריות ומושגים מרכזיים של הוגי ״המפנה המרחבי״ ממישל פוקו ועד אדוארד סוג׳ה, למסות של ולטר בנימין, רולאן בארת ואחרים, ולמגוון טקסטים ספרותיים ויצירות אמנות. באמצעות כל אלה נעסוק בייצוגיה של העיר בספרות, באמנות ובקולנוע, בנוכחותו והנכחתו של זיכרון עירוני במרחב הממשי והווירטואלי, ובזווית המגדרית של חוויית המרחב העירוני. הקורס יכלול יום ביקור במוזיאון העיר החדש של תל-אביב, במועד שיתואם עם הסטודנטיות/ים. הציון בקורס יהיה מורכב ממטלות ביניים ועבודה מסכמת, בהיקף של עבודת רפרט או סמינריון לבחירת הסטודנטיות/ים.

יהודים ותרבות פופולרית
עובדה ידועה שמסוף המאה ה 19- ועד שנות השישים של המאה ה 20- , היו יהודים מעורבים עמוקות ביצירת התרבות הפופולרית במרכז אירופה ומזרחה, במזרח התיכון ובצפון אמריקה. יהודים בלטו בקרב היזמים והיוצרים ברצף עצום של העשייה בתרבות הפופולרית: מקולנוע מצרי, גרמני ופולני ועד הוליווד והקברטים של ברלין, מתעשיות הטלוויזיה והרדיו האמריקאי ועד המוסיקה הפופולרית העירקית, סטנד-אפ אמריקאי, ועד קומיקס וקריקטורות בצפון אמריקה, היו יהודים. למרות ששיעור היהודים בחברות הללו היה נמוך, יהודים תפסו מקום מרכזי בפיתוח התעשיות העיקריות של התרבות הפופולארית, ובצורות הבידור שסיפקו תרבות המונים לרוב הגרמנים, פולנים, אוסטרים, עירקים, מצרים, תוניסאיים, מרוקאיים ואמריקאים במהלך תקופות ארוכות. כיצד ניתן להסביר תופעה גלובלית זאת בעידן המודרני? כיצד היא קשורה לתהליכים גלובאליים וגם לתהליכים מקומיים? כיצד היא קשורה לעליית הלאומיות וגם של הקוסמופוליטיות? כיצד קשורה לתהליכי הקולוניזציה והדה-קולוניזציה? כיצד היא הציבה אלטרנטיבות למציאות הפוליטית וכיצד היא נכ נעה לה? כיצד המקרה של יהודים בתרבות פופולרית מאפשר לנו לבחון את שולי החברה ואת מרכזה? ובכלל, כיצד מקרה זה מאפשר לנו לחשוב מחדש על תהליכים רחבים של כינון "תרבות"? בשאלות אלה יעסוק הסמינר "יהודים ותרבות פופולרית, יהודים בתרבות פופולרית"
ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך
אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:
מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.
תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>
לימודי התואר מפתחים מיומנויות מבוקשות בשוק העבודה: חשיבה יצירתית, כישורי מחקר וכתיבה, ומבט ביקורתי על תופעות חברתיות ותרבותיות. הוא נותן רקע תיאורטי רלוונטי ומבוקש למי שמעוניינות/ים לעסוק בתחומי תרבות כמו אוצרות, תרבות עירונית, כתיבה ותרגום, יזמות תרבותית ועוד. נשות ואנשי חינוך יכולים להשתלב בניהול סל תרבות ובתכנון פעילויות תרבות במערכת החינוך. כמו כן, התוכנית מעניקה הכשרה מתקדמת במחקר עיוני ומעודדת את הבוגרים והבוגרות להמשיך ולפתח קריירה אקדמית.
אז איך מתקדמים?
לא יושב לך בול?
יש לנו כמה תכניות דומות שיכולות לעניין אותך
רוצה ללמוד עוד? אנחנו כאן כדי לעזור
מתלבטים או רוצים לשמוע קצת יותר? תשאירו כמה פרטים ונשתמע (:
