לימודי תואר שני בטיפול באמצעות אומנויות (M.A.)

שנתיים, שלוש שנים
קמפוס הכרמל
מאז ומתמיד רתמו בני האדם את כוחות היצירה וההבעה, כדי להביע את עולמם הפנימי.

לימודי תואר שני בטיפול באמצעות אומנויות הם המקום בו יצירתיות פוגשת בטיפול, עם התמקדות במגוון רחב של הפרעות נפשיות, התנהגותיות והתפתחותיות. בית הספר פועל במסגרת הפקולטה למדעי הרווחה והבריאות, ומציע מגוון תוכניות לימוד הכוללות אמנות חזותית, דרמה תרפיה, פסיכודרמה, מוזיקה ותנועה וריקוד.

בלב העשייה שלנו עומדת מטרת העל: באמצעות כלי ביטוי יצירתיים, אנחנו מטפחים חוסן נפשי ומשפרים את כישורי ההתמודדות וההסתגלות ברמה האישית והחברתית. אנחנו שואפים ליצירת איכות חיים גבוהה ותפקוד אופטימלי. תוכנית הלימודים כוללת לימודים תיאורטיים, התנסות מעשית ומחקר ייעודי המבקש לקדם את מקצועות הטיפול באמצעות אומנויות.

הכירו את הצוות שלנו

פרופ’ רגב דפנה
פרופ’ אורקיבי הוד
ד”ר בת-אור מיכל
פרופ’ גולדנר לימור
ד"ר ג'ואנה צ'מנסקי-כהן
ד"ר עינת שופר אנגלהרד
ד"ר מעין סלומון גימון
ד"ר תמר הדר
ד"ר שושי קיסרי

הצגת מסמכים לתכניות הלימודים

  • זכאות לתואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ או בחו”ל המוכר ע”י המועצה להשכלה גבוהה, בציון סופי משוקלל של 85 לפחות. יש להגיש תעודה וגיליון ציונים מקוריים. (מועמד שיסיים את לימודיו בשנה”ל הנוכחית יצרף גיליון ציונים מקורי וכן אישור לגבי יתרת חובותיו לתואר ראשון. אין אפשרות להתחיל את לימודי התואר השני ללא סיום חובות שמיעה בתואר הראשון).
  • קורות חיים
  • הצהרת כוונות אישית
  • המלצה  מגורם אקדמי – (תישלח ע”י הממליץ. לא תתקבל המלצה שתועבר ע”י המועמד עצמו. מפאת החיסיון ההמלצות לא תועברנה לידי המועמד).
  • טבלת שעות מתחום האמנות הרלוונטי מלווה במסמכים רלוונטיים.
  • הערה: מועמדים לתכנית אמנות חזותית- יידרשו להציג גם  תיק עבודות דיגיטלי (PDF הכולל  5 עמודי 4A – יצירה בכל עמוד)
  • עמידה בדרישות לימודי הקדם – ראה פירוט במדריך לנרשם באתר ביה”ס

ראיון קבוצתי

לאחר בדיקת תיקי המועמדים תתקבל החלטה להמשך תהליך והמועמדים המתאימים יוזמנו לראיון קבלה קבוצתי.

במידת הצורך ושיקול וועדת הקבלה יתקיים ראיון אישי.

מסלול א’ עם עבודת גמר מחקרית (תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. בנוסף, הסטודנטים והסטודנטיות ייעברו הכשרה מעשית.

מסלול ב’ עם בחינת גמר (ללא תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. בנוסף, הסטודנטים והסטודנטיות ייעברו הכשרה מעשית.

מה לומדים?

מגמת אמנות חזותית

הלימודים משלבים התנסויות ביצירה, בחומרי אמנות מגוונים, פיתוח מיומנויות וחשיבה קלינית וחשיבה מחקרית אודות תהליכי ותוצרי האמנות. בנוסף, אנו מושקעים בפיתוח כלי מחקר ייעודיים למדיום הויזואלי, תוך חיבורים עם גישות מחקריות שונות. אנו מטפחים את החיבורים שבין פרקטיקה (בטיפול פרטני, קבוצתי וקהילתי) לבין המחקר בכל אחד מתחומים אלו.

מגמת פסיכודרמה

פסיכודרמה שיטת העבודה מבוססת על משחק תפקידים וטכניקות התערבות שבאמצעותן המטופל והקבוצה מביאים למרחב הדרמטי-טיפולי קשיים, קונפליקטים ומשאלות לב אישיים ובין-אישיים מהעבר, ההווה והעתיד המדומיין. במציאות בטוחה של “כאילו” (as if), יש למטופל ולקבוצה חופש לחקור ולמצוא באופן ספונטני ויצירתי דרכי התמודדות חדשות, מספקות, אפקטיביות ואדפטיביות יותר.

דרמה תרפיה

דרמה תרפיה היא שיטת טיפול בה נעשה שימוש מכוון בתהליכים מתחום הדרמה והתיאטרון למטרות טיפוליות. בדרמה תרפיה מגוון מודלים וטכניקות כגון: עבודה עם בובות, קלפים, סיפורים, מחזות, דמויות, מופע, אימפרוביזציה ועוד מגוון דרכי הבעה מעולם הדרמה והתיאטרון. הפסיכודרמה והדרמה תרפיה מיושמות בעבודה קבוצתית, פרטנית, וקהילתית עם מגוון אוכלוסיות.

מגמת תנועה ומחול

מגמת תנועה ומחול מציעה לימודים אינטגרטיביים וייחודיים המשלבים בין גוף לנפש, תיאוריות ממזרח וממערב, גישות קהילתיות, רוח ונפש, וידע עדכני במדעי המוח. הקורסים בתוכנית מתמקדים בהעמקה בהתערבויות דינאמיות קבוצתיות ופרטניות עם אוכלוסיות שונות סביב התכנים הבאים: טראומה וטיפול בתנועה, פסיכותרפיה בילדים, מתבגרים, מבוגרים וזקנה, שיטות אבחון והתערבות, תנועה אוטנטית, מחלות דגנרטיביות ונוירולוגיות, טיפול בפסיכיאטריה, שיטות התערבות במאובחנים בASD, יחסים ותנועה, עבודה משפחתית, טיפול קבוצתי, הקשבה מודעת, מיינדפולנס ועוד.

מגמת מוזיקה

מגמת טיפול באמצעות מוסיקה מתמקדת בחברה הרב-תרבותית בת זמננו. מרצי התכנית ומדריכיה מתאימים את תכני ההוראה ודרכיה לצרכים המשתנים של הפרט והקהילה בחברה הישראלית. התכנית מאפשרת לכל סטודנט לעצב את עתידו כמטפל במוסיקה מתוך זיהוי הפוטנציאל הייחודי הגלום בו בתחום המוסיקלי, האישיותי והאקדמי. תכנית הלימודים מטפחת במשולב את היכולות המוסיקליות, הידע התיאורטי ומיומנויות המחקר. היא מבוססת על מודלים טיפוליים בטווח הרחב שבין פסיכותרפיה באמצעות מוסיקה לבין קידום הרווחה והבריאות, בין מתן מענ ליחיד לבין מענה לקבוצה ואף לקהילה השלמה. תכנית ההכשרה נועדה לאפשר לבוגריה לתת מענה למגוון צרכני טיפול ומסגרות טיפוליות.

דוגמאות לקורסים

פרופ' דפנה רגב

מושגי יסוד בטיפול באמצעות אמנויות- שנה א

טיפול באמצעות אמנות מהווה גישה טיפולית שמבוסס על שילוב בין עשייה ועיבוד חוויה אמנותית/יצירתית לבין תהליכים אישיים. כיום הטיפול באמנות מחובר עם גישות טיפוליות שבאות מבסיסים תיאורטיים שונים. בקורס הזה נכיר את הגישות הטיפוליות המרכזיות הקיימות במקצוע. נעסוק במושגי ייסוד כגון משחקיות ויצירתיות, סימבוליזם, העברה והעברה נגדית במשולש מטופל-מטפל-יצירה, קו, כתם, צורה, ודימוי בשלבים השונים ברצף ההתפתחותי.

ד"ר ג'ואנה צ'מנסקי-כהן

היבטים קליניים מתקדמים בטיפול באומנויות – שנה ב

מטרתו של קורס זה הינה העמקת הידע הקליני והמחקרי עבור מטפלים באומנות. הקורס יתייחס למרכיבים בטיפול, ביחסי מטפל מטופל, ובהשלכות של נוכחות האומנות והיצירה בתהליך הטיפולי. כחלק מכך, ידונו השלכותיה של היצירה על היוצר ועל הצופה, והתפקידים השונים שהיא ממלאת בקשר מטפל-מטופל. הדגש בקורס יושם על למידת מושגים ועל דיון בנושאים תיאורטיים, תוך בחינה מתמשכת של המשתתפים את עצמם כצופים ומלווים בתהליכי יצירה, או כיוצרים.

ד"ר עינת שופר אנגלהרד

היבטים התפתחותיים טיפול בתנועה עם ילדים תנועה

הכרות ראשונית עם התחום הטיפולי המשלב גוף/תנועה ורגש. הקורס יציג רקע היסטורי ותיאורטי של התרפיה בתנועה , גישות וזרמים טיפוליים ייחודיים לתרפיה בתנועה, סוגי התערבויות וטכניקות טיפול. המטרה היא לדון במושגי היסוד העומדים בבסיסה של תפיסת הגישה הטיפולית באמצעות הגוף והתנועה לשכלל את יכולת ההסתכלות וכן, ליצור שפה משותפת בקרב אנשי מקצוע. בקורס נעסוק בקביעת מטרות לטיפול, שיטות להערכת התקדמות הטיפול, ואתיקה בטיפול.

גישות הערכה והתערבות בטיפול בתנועה

קורס יעסוק בלמידה, אבחון, הערכה, ופרוש של התנהגות לא מילולית. יבחן הקשר בין תבניות תנועתיות והתפתחות פסיכומוטורית תוך התייחסות לתיאוריות פסיכולוגיות. הלמידה תתרחש באמצעיים חווייתיים ותצפיתיים וכן קריאה של חומר עיוני. במהלך הקורס נתבונן במודלים שונים של הערכה וגישות התפתחותיות שונות המערבות תצפית והתערבות. נחווה תבניות תנועה הזמינות לעובר וליילוד, ומוסיפות להשתכלל לכל אורך החיים בין הפרט לעצמו ובתוך יחסים. הקורס יאפשר הכרות עם ביטויים פרה וורבלים בתנועה האישית ובתנועת האחר, במטרה להעמיק את היכולת להרגיש, לשיים וליישם היבטים אלו בתוך חדר הטיפולים. במפגשים יעשה שימוש בהרצאות פרונטאלית, התנסות, תיאורי מקרה ודיון בקבוצה

ד"ר מעין סלומון גימון

שיטות וטכניקות בטיפול במוזיקה

קורס סמסטריאלי זה הינו בעל אופי מעשי (סדנאי) בעיקרו ומעוגן תיאורטית בחומרים רלוונטיים. מטרת הקורס היא להעשיר את הסטודנט בשיטות וטכניקות שונות מתחום הטיפול במוסיקה תוך התאמתן לאוכלוסיות וקבוצות גיל שונות, כגון כתיבת שירים, האזנה למוסיקה/הרפייה, בחירת קטעי מוסיקה למטרות שונות, ומוסיקה ודימויים. הסטודנטים יתנסו בתחומים הנ"ל וידונו בחומר רלוונטי לאחר מכן

ד"ר תמר הדר

סוגיות יסוד בטיפול במוזיקה

קורס זה יהיה בעל אופי תיאורטי ומעשי כאחד. יוצגו הגדרות ומונחי יסוד בתחום הטיפול במוזיקה, המתייחסים לשימוש במוזיקה בטיפול או כטיפול. יילמדו גישות שונות ומודלים מרכזיים כגון גישתם של נורדוף ורובינס, אלוין, מארי פריסטלי, ודימוי מודרך באמצעות מוזיקה וכן ייסקרו אוכלוסיות יעד ומקומות טיפול שונים. המשתתפים יתנסו בשיטות טיפול ובטכניקות בעבודה הטיפולית כגון שימוש בכלי נגינה ובהאזנה, שימוש בשירים וכדומה. הקורס ילווה בקטעי וידאו המדגימים את הגישות השונות. בסוף הקורס תוגש עבודה

פרופ’ אורקיבי הוד

מושגי יסוד בפסיכודרמה

הקורס יאפשר היכרות עם טכניקות העבודה הבסיסיות ועם המושגים התיאורטיים המרכזיים בפסיכודרמה. כמו כן יעסוק הקורס בתפיסה הפילוסופית שהובילה את מורנו לפיתוח הטכניקות והתהליכים הטיפוליים. הרצאה, קריאה מונחית ודיון בכיתה ילוו בהתנסויות. נוכחות והתנסות פעילה.

ד"ר שושי קיסרי

סוגיות נבחרות בדרמה תרפיה ופסיכודרמה

זהו קורס סמינריוני בו נלמד על תהליכי ליבה בתרפיות מבוססות פעולה דרמטית – פסיכודרמה ודרמה תרפיה. נעסוק בגישות שונות להבניית התהליך הטיפולי באמצעות דרמה ונעמיק במושגים תיאורטיים מעולם הפסיכותרפיה, הדרמה תרפיה והפסיכודרמה. כמו כן, נתרגל יישומים של טכניקות טיפוליות שונות. הלמידה תלווה בהמשגות תיאורטיות תוך התנסות באמצעים שונים ולמידה של תיאורי מקרה עם אוכלוסיות מגוונות. הקורס מלווה בסדנה מעשית.

ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך 

אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.

תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>

עם סיום הלימודים, תצעדו בדרכם של הבוגרים והבוגרות שלנו אל עבר תפקידים משמעותיים ומגוונים בתחום הטיפול באמצעות אומנויות. התואר השני יכין אתכם לתפקידי טיפול והדרכה בעזרת אמנות במוסדות רפואיים, מרכזי שיקום, מסגרות חינוך, וקליניקות פרטיות. תוכלו להשתלב בתפקידי טיפול כמו טיפול באמצעות יצירה, תנועה או טיפול במוזיקה, תוך עבודה עם אוכלוסיות שונות כולל ילדים, מבוגרים וקשישים, וכן עם קבוצות עם צרכים מיוחדים או אתגרים נפשיים.

התואר השני גם יפתח בפניכם אפשרויות לקריירה במחקר ופיתוח בתחום הטיפול באמצעות אומנויות. תוכלו להשתלב בפרויקטים מחקריים, לפתח ולהעריך תוכניות טיפול חדשות, ולכתוב מאמרים מדעיים שיתרמו לידע ולפרקטיקה בתחום. בנוסף, התואר מספק את הידע והכישורים בהנחייה והדרכה, לכן תוכלו גם לשקול השתלבות בסגל אקדמי במוסדות להשכלה גבוהה, ללמד קורסים בתחום הטיפול באמצעות אומנויות ולתרום להשכלה והכשרה של הדור הבא של מטפלים ומטפלות.

אז איך מתקדמים?

1

בחירת
תואר

»

בוחרים את התואר שמעניין אותך. אפשר יותר מאחד!

2

סיכויי
קבלה

»

נעזרים במחשבון סיכויי הקבלה כדי לוודא שזה מעשי

3

הרשמה
לתואר

»

נרשמים לתארים שמעניינים אותך לפי עדיפויות

4

סטטוס
קבלה

»

עוקבים אחר סטטוס הקבלה באזור האישי

לא יושב לך בול?
יש לנו כמה תכניות דומות שיכולות לעניין אותך

רוצה ללמוד עוד? אנחנו כאן כדי לעזור

אפשר לדבר איתנו

הצוות המקסים שלנו עומד לרשותך.

להשתתף בימים פתוחים

ללמוד יותר ולקבל את כל התשובות שצריך.

או סתם לבקר

להתייעץ ולהתרשם מהקמפוס היפה שלנו.

מתלבטים או רוצים לשמוע קצת יותר? תשאירו כמה פרטים ונשתמע (: