לימודי תואר שני בניהול מערכות בריאות (M.H.A.)
התוכנית מקיפה ומתעמקת בתחומי המדיניות, הניהול העסקי והכלכלה, תוך שילוב היבטים חברתיים ובריאותיים – רפואיים. לימודי תואר שני בניהול מערכות בריאות משלבים ידע אקדמי מעמיק עם דוגמאות מהשטח, תוך התמקדות בחדשנות ובאימוץ כלים מתקדמים. התוכנית בין היתר תעסוק בשילוב בינה מלאכותית במערכות ניהול בריאות, במגמות עתידיות ויישומים פרקטיים של ניהול, במטרה להכשיר בוגרים ובוגרות שיובילו את התחום בתנאים המשתנים של עולם הרפואה והבריאות.
בבית הספר לבריאות הציבור אנו מאמצים גישה בין-תחומית המחברת בין עולמות הניהול, הבריאות ומדעי החברה והסביבה. תוכנית הלימודים מיועדת לבעלי רקע תיאורטי ומעשי בניהול ומשלבת העמקת ידע בתחומי העיסוק הנוכחיים עם רכישת כלים לניהול מערכות בריאות מורכבות בעתיד.
הכירו את הצוות שלנו





לקבלה למסלול ללא תזה (מסלול ב’)
- בוגרי תואר ממוסד אקדמי מוכר בארץ או בחו”ל ברפואה, רפואת שיניים, וטרינריה, ובוגרי תואר ראשון ממדעי הבריאות, החיים, הרווחה, החברה, רוח ומשפטים בציון ממוצע של 82 ומעלה וציון של 76 ומעלה בכל אחד מחוגי הלימוד (לאלה שלמדו במסלול דו-חוגי בלבד).
- ניסיון תעסוקתי של שנתיים ומעלה במערכת הבריאות במעמד תחילת הלימודים (אוקטובר 2025).
- ניסיון תעסוקתי של שנה לפחות, במעמד הגשת המועמדות, בניהול צוות במערכת הבריאות
- רופאים ורופאי שיניים בעלי רישיון לעסוק ברפואה/רפואת שיניים בישראל MD/DMD, יתקבלו ללימודים בכפוף להגשת מסמכים נדרשים לתיק מועמדות, אשר יועברו לאישור ראש תכנית: גיליון ציונים מלא מלימודי הרפואה, אישור זכאות לתואר ברפואה/ רפואת שיניים MD / DMD, רישיון לעסוק ברפואה ושאלון למועמד.
- ניתן להירשם למסלול ללא תזה בלבד . בתום שנה א’ ובכפוף לתנאים המפורטים בתנאי המעבר לשנה שניה במסלול עם כתיבת עבודת גמר מחקרית (תזה), ניתן לעבור למסלול עם תזה.
מסמכים נדרשים:
- גיליון ציונים רשמי
- אישור זכאות לתואר ראשון
- מכתב המלצה אחד עדכני, בנוסח פתוח, חתום באופן ידני ממעסיק. הערה: עבור מי שסיימו את הלימודים האקדמיים בשנתיים האחרונות ניתן לשלוח המלצה ממעסיק או המלצה אקדמית.
- שאלון מועמדים
דרישות נוספות:
- ראיון קבלה אישי לפי הצורך
- בוגרים אשר לא למדו במהלך לימודי התואר הראשון שלהם קורסים בסוציולוגיה/פסיכולוגיה תידרש השלמת מושגי היסוד באופן עצמאי ובאחריות הסטודנט. רשימת קריאה מומלצת להקניית ידע במושגי יסוד בסוציולוגיה באופן כללי ובהקשר של סוציולוגיה של בריאות ניתן למצוא כאן.
- בוגרים שלא למדו קורס בסיסי בביולוגיה/ אנטומיה – לא יידרשו ללמוד קורס השלמה, אך יצטרכו להשלים מושגי יסוד בתחום זה באופן עצמאי, באחריותם בלבד. ניתן להיעזר ברשימת הקריאה המומלצת להקניית מושגי יסוד באנטומיה, פיזיולוגיה, רפואה ובריאות. הספרים המומלצים שברשימה נמצאים בספריית אוניברסיטת חיפה.
- ידע בסיסי במערכות מידע ושימושי מחשב.
מעבר למסלול א’ (עם תזה) יתאפשר בסוף שנה א’ בכפוף ל:
∙ מוצע ציונים של 85 ומעלה בשלושת הקורסים הבאים: ביוסטטיסטיקה מחקרי, אפידמיולוגיה ושיטות מחקר א’ ואפידמיולוגיה ושיטות מחקר ב’.
∙ ממוצע 80 ומעלה בכל קורסי שנה א’
∙ ציון של 70 ומעלה בכל אחד מהקורסים בשנה א’.
∙ יש להציג למרצה בקורס הדרכה לתיזה, בשבוע הראשון של הסמסטר א’, מסמך ובו אישור ראש תוכנית לימודים/ התמחות לנושא התזה ולמנחה.
מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א’ של השנה הראשונה.
מועמדים ומועמדות ממוסדות להשכלה גבוהה ששפת ההוראה בהם אינה עברית או מאוניברסיטאות מוכרות מחו”ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, מחויבים בתנאי קבלה נוספים >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים (עמ’ 13)
*מאחר ומספר המקומות מוגבל, גם אם התמלאו תנאי המינימום הנדרשים, הקבלה מותנית באישור סופי של הוועדה ללימודי תואר שני. עמידה בכל תנאי הקבלה אין משמעותה קבלה אוטומטית.
**אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, אם תתגלה טעות.
מסלול א’ עם עבודת גמר מחקרית (תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות וכולל כתיבת סמינריון אחד וביצוע עבודת גמר מחקרית (תזה). הסטודנטים והסטודנטיות במסלול זה יעברו קורס הכנה לתזה.
מסלול ב’ עם בחינת גמר (ללא תזה)**: היקף הלימודים במסלול זה הוא 42 שעות שבועיות סמסטריאליות וכולל כתיבת שני סמינריונים. בסיום הלימודים לאחר הגשת כל העבודות, מעבר קורס הכנה לבחינת גמר וקבלת כל הציונים, ישנה בחינת גמר מסכמת.
יום הלימודים בתכנית זו הוא יום חמישי בשתי שנות הלימוד.
**מתקבלים בעלי תואר ברפואה MD ו/או תואר שני נוסף יוכלו לקבל פטור אקדמי בהיקף של 6 שש”ס, בכפוף להצגת גיליון ציונים מלא בעת הרשמתם, במסלול ללא תיזה. בכל מקרה, היקף השעות לא יפחת מ-36 שש”ס לכל התואר במסלול זה.
הסטודנטים בשני המסלולים מחויבים במהלך הלימודים להשתתף בשני כנסים מדעים הקשורים לנושא התכנית שלהם ובאישור ראש התכנית. מתוך השניים, אחד לפחות חייב להיות כנס של בית הספר לבריאות הציבור ו/או כנס פקולטה. הכנס השני צריך להיות קשור לנושא ההתמחות שלהם ובאישור ראש ההתמחות.
– כולל לימודים דיגיטליים*
*בהיקף של עד 30%
דוגמאות לקורסים

כלכלת בריאות
בעשור האחרון תחום כלכלת הבריאות התפתח במהירות בעולם המערבי ובארץ, והפך את שני המושגים המנוגדים לכאורה "כלכלה"" ו"בריאות" ל"תורה" של ממש ולמושג מקובל ומעשי. עליית ההוצאות לבריאות ותופעת המשאבים המוגבלים הפנו את תשומת הלב להיבט הכלכלי של הרפואה והבריאות. הקורס מתמקד בהצגת התיאוריה המרכזית בתחום כלכלת הבריאות, בדגש על הכרת הכוחות הכלכליים הפועלים במערכת הבריאות והצגת קשרי הגומלין הקיימים ביניהם. במסגרת הקורס ינותחו המאפיינים הייחודיים לשוק הבריאות, הביקוש לשירותי רפואה, סוגיות בנושא ביטוח בריאות, היצע שירותי רופאים ובתי חולים, שיטות מימון של שירותי בריאות והתערבות ממשלה בענף הבריאות.

כלכלה פוליטית
הקורס עוסק בסוגיות כלכליות ופוליטיות מרכזיות, המשפיעות ומעצבות את מערכת הבריאות בישראל. הקורס שם דגש הן על המרכיבים התיאורטיים של תחום הכלכלה הפוליטית (political economy), והן על האופן המעשי שבו הכלכלה הפוליטית באה לידי ביטוי בסוגיות מרכזיות במערכת הבריאות בארץ .

תרופות, סל תרופות, שוק הפארמה בישראל
הקורס מקנה לסטודנט הבנה מעמיקה בשוק התרופות בישראל ובעולם. הקורס עוסק בניתוח שוק התרופות בישראל ובעולם מבחינת הרגולציה, מאגרי המידע המרכזיים הרגולטורים, המדיניות הנהוגה ומשמעויות כלכליות למערכת הבריאות. בקורס ניתנת סקירה רחבה על סל התרופות, וועדת סל התרופות ומנגנוני הכללת תרופות בסל תוך כדי מתן דוגמאות למודלים כלכליים לתרופות שהוכללו בסל הבריאות. בקורס מתואר מחזור החיים של תרופות משלבי המחקר והפיתוח, דרך רישום התרופה ועד לשיווקה בפועל.

ניהול פיננסי של מערכות בריאות
בעשורים האחרונים, גובר הצורך להבין לעומק את ההיבטים הכלכליים-פיננסיים של ניהול מערכת הבריאות. הקורס "ניהול פיננסי של מערכות בריאות" נועד להקנות למשתתפים ידע וכלים חיוניים בתחום. הקורס סוקר מושגי יסוד במימון המערכת, ניתוח הכנסות והוצאות, אי שוויון כלכלי במקורות מימון מערכת הבריאות, סוגיות ייחודיות בקופות חולים, מנגנוני עדכון עלויות סל שירותי הבריאות, וכן דן בדילמות כספיות וניהול יעיל של משאבים פיננסיים על ידי הגורמים השונים במערכת הבריאות. הקורס בוחן עיוותים פוטנציאליים ואי-שוויון כלכלי הנובעים ממקורות המימון של מערכת הבריאות. הבנת מונחים אלו הכרחית עבור מנהלים ומקבלי החלטות, לצורך התמודדות עם אתגרי המערכת והובלת שינויים מושכלים. הקורס מציע בסיס איתן להתפתחות מקצועית ולניהול יעיל של משאבים פיננסיים במערכת הבריאות.

סוגיות ואתגרים במערכת הבריאות: שיחות עם קובעי מדיניות
קורס ייחודי זה מציע הזדמנות נדירה לסטודנטים לתואר שני בניהול מערכות בריאות להיפגש פנים אל פנים עם קובעי המדיניות והמנהלים הבכירים ביותר במערכת הבריאות הישראלית. במהלך הקורס, מקבלי החלטות בכירים יחשפו בפני הסטודנטים את האתגרים המרכזיים עימם הם מתמודדים בניהול מערכת הבריאות – החל מסוגיות של ניהול כוח אדם והכשרתו, דרך הטמעת טכנולוגיות חדשניות, ועד שאלות של הקצאת משאבים והתמודדות עם אילוצים תקציביים. הקורס נבנה כדיאלוג פתוח שיאפשר לסטודנטים לא רק להקשיב, אלא גם לשאול, לאתגר ולדון באופן ישיר עם האנשים המעצבים את פני מערכת הבריאות בישראל. זוהי הזדמנות ייחודית לרכוש תובנות מעשיות ולפיתוח רשת קשרים מקצועיים עם מובילי המערכת. בוגרי הקורס יזכו להבנה מעמיקה של תהליכי קבלת החלטות במערכת הבריאות, ראייה רחבה של האתגרים העומדים בפני המערכת, וכלים מעשיים להובלת שינוי ופיתוח מדיניות בריאות אפקטיבית.
ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך
אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:
מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.
תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>
עם סיום הלימודים, תצעדו בדרכם של הבוגרים והבוגרות שלנו אל עבר תפקידים בבתי חולים וקופות חולים – תנהלו מחלקות ומרפאות, תובילו פרויקטים אסטרטגיים ותפתחו תוכניות לשיפור איכות השירות. במשרד הבריאות ומוסדות ציבוריים תוכלו להשתלב בקביעת מדיניות בריאות, בניהול תקציבים ובתכנון אסטרטגי. בארגוני בריאות פרטיים תשתלבו בניהול בכיר, בפיתוח שירותים חדשים ובניהול משאבים. בחברות ביטוח בריאות וחברות תרופות תוכלו לנהל מיזמים, להוביל פיתוח עסקי ולקדם שיתופי פעולה במערכת הבריאות. הבוגרים והבוגרות שלנו מועסקים בתפקיד רפואה וניהול בכירים בין היתר בקופות החולים; בבתי החולים בכל רחבי הארץ; במרכזים גריאטריים שיקומיים; במרכזי בריאות נפש (מזור, שער מנשה).
אז איך מתקדמים?
לא יושב לך בול?
יש לנו כמה תכניות דומות שיכולות לעניין אותך
רוצה ללמוד עוד? אנחנו כאן כדי לעזור
מתלבטים או רוצים לשמוע קצת יותר? תשאירו כמה פרטים ונשתמע (:
