לימודי תואר שני בלימודי נשים ומגדר (M.A.)

שנתיים, שלוש שנים
קמפוס הכרמל
אם מעניין אותך להבין כיצד הדינמיקה המגדרית משפיעה על החיים של כולנו, התוכנית ללימודי נשים ומגדר הוא בשבילחך.

כאן אנחנו צוללות לעומק המחקר בתחום, ומקבלות כלים משמעותיים להבנת השיח המגדרי, מסגרות מגדריות וסוגיות שונות בנושא. תוכנית הלימודים מעניקה כלים לניתוח ביקורתי, בעיקר כאלה שיכולים לאתגר (ולפרק) נורמות מגדריות.

מחקירת היסודות התיאורטיים של לימודי מגדר ועד להתעמקות במתודולוגיות ואפיסטמולוגיות ייחודיות, הסטודנטים והסטודנטיות שלנו מקבלים פרספקטיבה מקיפה על האופן בו סוגיות מגדריות הן חלק בלתי נפרד מכל שלב בחיינו.

תוכנית הלימודים בתואר שני בלימודי נשים ומגדר תדון בנושאים כגון סוגיות של מיקום חברתי, שאלות של ייצוג, הדרה וכוח בבריאות, בספרות, באמנות ובתרבות פופולארית, היסטוריה של נשים במקומות שונים ובתקופות שונות, הבנייה תרבותית של מיניות, חיברות לתפקידי מגדר, הבנייה תרבותית של נשיות וגבריות, מגדר ותקשורת המונים, תולדותיהן ומאפייניהן של תנועות פמיניסטיות בארץ ובעולם, ועוד. סוגיות אלו ידונו תוך חיבור לתיאוריות פמיניסטיות ליברליות, מרקסיסטיות, תרבותיות, פוסט-סטרוקטוראליות ופוסט-קולוניאליות ולמתודולוגיות מחקר שונות.

הידעת?

התוכנית לתואר שני בלימודי נשים ומגדר הינה בינתחומית ובעלת אוריינטציה מחקרית. בתכנית הלימודים יודגשו לא רק החיבורים התיאורטיים שבין הדיסציפלינות השונות שהיוו את הרקע האקדמי של הסטודנטים/ות בלימודי תואר ראשון, לבין לימודי נשים ומגדר, אלא תכנית הלימודים המוצעת תקיף מגוון נושאים שמייצגים את העיסוק האקדמי בחקר נשים ומגדר.

הכירו את הצוות שלנו

לקבלה למסלול ללא תזה (מסלול ב’)

תואר ראשון ממוסד מוכר להשכלה גבוהה בארץ ובעולם, בציון ממוצע של 80 ומעלה וציון של 80 ומעלה בכל אחד מהחוגים.

מסמכים נדרשים:
∙ גיליון ציונים רשמי
∙ אישור זכאות לתואר ראשון

דרישות נוספות:
∙ ראיון אישי

מועמדים שטרם קיבלו אישור זכאות לתואר ראשון:
קבלה על תנאי – יש להציג אישור זכאות לתואר עד סוף סמסטר א’ של השנה הראשונה.

לימודי השלמות:
מועמדים ומועמדות עם תואר ראשון בדיסציפלינות אחרות ממוסד מוכר להשכלה גבוהה או שממוצע הציונים שלהם נמוך מהנדרש (אך גבוה מ-76) עשויים להידרש, לפי שיקול דעת הוועדה, ללימודי השלמות לצורך קבלה לתואר. למידע נוסף יש לפנות למזכירות המחלקה.

מועמדים ומועמדות ממוסדות להשכלה גבוהה ששפה ההוראה בהם אינה עברית או מאוניברסיטאות מוכרות מחו”ל וכן אוניברסיטאות בעלות שלוחות בישראל, אשר פועלות באישור המועצה להשכלה גבוהה, מחויבים בתנאי קבלה נוספים >> תקנון הרשות ללימודים מתקדמים (עמ’ 13)

מעבר למסלול עם תזה (מסלול א’) כפוף ל:
∙ יכולות הכתיבה של הסטודנטית
∙ אישור מנחה על נושא התזה

*מאחר ומספר המקומות מוגבל, גם אם התמלאו תנאי המינימום הנדרשים, הקבלה מותנית באישור סופי של הוועדה החוגית ללימודי תואר שני. עמידה בכל תנאי הקבלה אין משמעותה קבלה אוטומטית.
**אוניברסיטת חיפה שומרת לעצמה את הזכות לשנות את האמור בתנאי הקבלה, אם תתגלה טעות.

מסלול א’ עם עבודת גמר מחקרית (תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות המתחלקות בין 28 שעות של קורסים ועוד 8 שעות שבועיות לכתיבת התזה. משך הלימודים במסלול זה, הכולל הגשת עבודת גמר מחקרית, לא יארך יותר משלוש שנים.

מסלול ב’ עם בחינת גמר (ללא תזה): היקף הלימודים במסלול זה הוא 36 שעות שבועיות סמסטריאליות. בסיום הלימודים לאחר הגשת כל העבודות וקבלת כל הציונים, ישנה בחינת גמר מסכמת.

בתכנית הלימודים יודגשו החיבורים התיאורטיים שבין הדיסציפלינות השונות לבין לימודי נשים ומגדר, תוך התעמקות במתודולוגיה ובאפיסטמולוגיה הייחודיים לחקר המגדר. תכנית הלימודים המוצעת תקיף מגוון נושאים שמייצגים את העיסוק האקדמי בחקר נשים ומגדר.

דוגמאות לקורסים

בגוף אני יודעת: דיון פמיניסטי בגוף וגופניות

אחד מהנושאים העיקריים במחקר הפמיניסטי בשנים האחרונות הינו 'גופניות' ו'זהות גופנית'. תיאוריות פמיניסטיות רבות מוצאות את עצמן חייבות לעסוק בנושאים אלה כאשר הן מנסות להסביר את ההיסטוריה ואת הסיבות העמוקות לדיכוי ולשליטה על נשים ועל מיעוטים ו"אחרים" למיניהם ואף כאשר הן מנסות ליצור זהויות חדשות, משוחררות ובעלות עוצמה. בעיית הגוף, אם כן, צובעת היום חלק גדול מהדיון במחקר הפמיניסטי: השאלה מהו באמת גוף? על מה אנו מדברות כאשר מדברות על 'אני גופני' ומהי המשמעות החברתית, תרבותית והיסטורית של הגוף )וכיצד משמעות זו עצבה את היחסים בין סובייקטים( הפכה לשאלה אשר דיונים פמיניסטיים רבים בדיסציפלינות שונות כגון פילוסופיה, סוציולוגיה, היסטוריה או לימודי תרבות ואמנות מוצאים כאחת מהמעניינות והמאירות ביותר כיום. בסמינר זה נקרא מאמרים שונים אשר עוסקים בנושא הגוף מפרספקטיבה פמיניסטית, בניסיון להבין כיצד לגופניות יש תפקיד מרכזי בבניית זהות וכמיקום ליצירת משמעויות כביטוי ליחסי כוח מחד, או כביטוי להתנגדות לכוח, מאידך.

תיאוריות פמיניסטיות

תיאוריות פמיניסטיות ולחקר מגדר – פרופ' שרון הלוי בקורס נסקור את התפתחותן של תיאוריות פמיניסטיות ממגוון תחומים )הגות פוליטית , סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, חקר המוסר, ביקורת הספרות וכד'( החל מהמאה ה- 18 ועד ימינו. נבחן את השפעתן של תיאוריות מתחומים נושקים )כגון תיאוריות פוסט - קולוניאליות( לתיאוריות מגדר, כמו כן נדון בהשפעתן של תיאוריות אלו על המחקר האקדמי ונבחן מהם היתרונות והבעיות של ישומן במחקר . הקורס מיועד לתלמידי תואר שני בלימודי נשים ומגדר וסטודנטים בשנה ג' של תואר ראשון.

ללמוד בראש שקט! מלגות במיוחד בשבילך 

אנחנו רוצים להפנות את תשומת ליבך לשתי מלגות ייחודיות לאוניברסיטת חיפה:

מלגת אהבת עולם המעניקה 2,000$ לכל שנת לימודים.
מלגת ג’ויס לסטודנטיות, המעניקה גם היא 2,000$ בשנה א’.

תוכלו למצוא עוד מגוון מלגות המפורטות כאן >>

עם סיום הלימודים, תצעדו בדרכם של הבוגרים והבוגרות שלנו אל עבר תפקידים שונים. תחום זה מציע מגוון רחב של הזדמנויות מקצועיות, המאפשרות לכן להוביל שינוי ולהשפיע על החברה במובנים שונים. תוכלו להשתלב בתפקידים חינוכיים ואקדמיים, בהם תורמים לפיתוח ולהוראת תוכניות לימוד בתחום המגדר והנשים במוסדות אקדמיים ובבתי ספר. זה כולל עבודה כמרצות, חוקרות, ומנחות המפתחות קורסים וסדנאות שמקדמים הבנה מעמיקה יותר של סוגיות מגדריות והשפעתן על החברה.

בנוסף, תואר שני בלימודי נשים ומגדר פותח דלתות לתחומי עבודה נוספים, כגון ייעוץ ושירותים חברתיים. תוכלו לעסוק בייעוץ ארגוני וקהילתי, לפתח ולהנחות תוכניות לשוויון מגדרי בארגונים ובמוסדות ציבוריים, ולתמוך בקידום מדיניות ושינויים חברתיים. בנוסף תוכלו לעבוד עם עמותות וארגונים לא ממשלתיים המקדמים זכויות נשים ושוויון מגדרי, שם תוכלו לתכנן ולהוציא לפועל פרויקטים חברתיים, ללוות קבוצות תמיכה ולבצע מחקר על סוגיות מגדריות רלוונטיות. התחום מציע גם הזדמנויות לעבוד בתחום התקשורת והתקשורת הציבורית, לקדם אג’נדות מגדריות ולכתוב תוכן על נושאים של שוויון והעצמת נשים. כך תוכלו להשתמש בידע ובתשוקה שלכן לשינוי כדי להשפיע על מדיניות, חברה ותרבות ברמה רחבה.

אז איך מתקדמים?

1

בחירת
תואר

»

בוחרים את התואר שמעניין אותך. אפשר יותר מאחד!

2

סיכויי
קבלה

»

נעזרים במחשבון סיכויי הקבלה כדי לוודא שזה מעשי

3

הרשמה
לתואר

»

נרשמים לתארים שמעניינים אותך לפי עדיפויות

4

סטטוס
קבלה

»

עוקבים אחר סטטוס הקבלה באזור האישי

לא יושב לך בול?
יש לנו כמה תכניות דומות שיכולות לעניין אותך

רוצה ללמוד עוד? אנחנו כאן כדי לעזור

אפשר לדבר איתנו

הצוות המקסים שלנו עומד לרשותך.

להשתתף בימים פתוחים

ללמוד יותר ולקבל את כל התשובות שצריך.

או סתם לבקר

להתייעץ ולהתרשם מהקמפוס היפה שלנו.

מתלבטים או רוצים לשמוע קצת יותר? תשאירו כמה פרטים ונשתמע (: